Gyere velem Córdobába!

Leszállok a tökéletesen légkondicionált buszról, kilépek a nagyváros valóságába, és egyszerűen pofáncsap a meleg. Nem meleg, ez annál több: 45 fok. Bár ha engem kérdeztek, az összes. Nyolcvanezer madár dala keveredik a félholt amerikai autók püfögésével, és a csendes latina barátnők csacsogásával. Nomeg persze a szünet nélküli cuppogás, gyerekzsivaj és a Bailando agyba-főbe. Hamar megvan az apartman, a beton kicsit még rásegít az érzésre, meg az ötödik emelet, a szürkés szivárványhártyám ezért úgy dönt, hogy lustán csordogál végig az arcomon és megpihen a kulcscsontomon.

6

Menjünk ki a városba! A korzó: utcazenész, utcai árus, szakadt művész, márkabolt, tömeg, valahonnan bömböl a reggaeton, én meg sehogy se akarom elhinni, hogy fényes délután itt buli van. Csak egy elektronikai szaküzlet. De ha már dolgozni kell…A felvonulásról már írtam. Magával ragad. Kezdek szédülni, együnk egy jó empanadat!

 

Ülünk a kocsma teraszán, 5 perc leforgása alatt: kisfiú udvarias szöveggel tollat árul, helyette kaját veszünk neki, leül hozzánk; két gyerekes család ráérősen sétálgat, az apuka kér egy szelet pizzát a kisfiúnak; fiatal egyetemista srác kéri, hadd tekerjen már magának cigit a mienkből. Addig leül, valami verset szaval; egy gyerek vizet kér a palackomból.. Lailaval nevetve egymásra nézünk, és én előre leszögezem, hogy a sörömből nem adok.

5

Másnap Alta Gracia. Che Guevara gyerekkora. Az ágya, az öreg motor amivel körbeutazta Latin-Amerikát, naplók. Kicsit meg vagyunk szeppenve. A város az a hely, ahol az ember sétálgat, és érzi, hogy a megfelelő emberrel meg tudna itt öregedni. Virágillat, napsütés, tó, családok a parkban. Valahogy még ezekkel együtt sem giccses. Este művészkiállításra megyünk Córdobában, egy utcai árus ajánlásából. Az idő esőre áll, viharos a szél, úgyhogy tök üres minden (nem csodálom a paranoiát, minden katasztrófafilm valahol Amerikában játszódik), én meg végre kapok levegőt.

4

 

A kiállítás hangulatfényben, füstölőkkel, lágy zenével egy bárban van megtartva. Bűvölnek a különleges kövek. Mondja az árus, hogy kérdezzek nyugodtan. Mondjuk nem akartam, de ha már így biztat, kérdezem, hogy a kezemben lévő tud-e valamit. Mondja, hogy erős érzelmeknél változik. Villámgyorsan le is rakom. Kérdi honnan. Mondom, magyar vagyok Ukrajnából. Az az édes üres tekintet! Mindig. Próbálom kiegészíteni, hogy milyen terület, és hogy Transcarpathia. Fény gyullad a szemében, és a vámpírokról kérdez. Valószínűleg a mosolyom miatt is kötnek össze állandóan Transilvániával, de már lusta vagyok magyarázni, szóval csak annyit mondok, hogy ó turizmus, de amúgy Erdély gyönyörű, szeretek ott lakni, látniuk kell, jöjjenek majd el hozzám. Ők boldogok, én továbbállhatok.

1

A bárba rögtön beleszeretek. Laila felfedezi az ars poeticámat mögöttem a falon. Rendelünk kaját, a pincér baromi jól betájolja az országom, és rávágja, hogy Csernobil (egyre jobb), mi meg csak élvezzük a zenét és a szelet. A vacsitól görög istennőnek érzem magam (Laila meg rómainak, höhhö), és miközben kést villát eldobva, szemem a portugál pincéren pihentetve (na mi ez?) falatozom, úgy érzem, hogy ebben a pillanatban, most itt a legjobb létezni.

Másnap Carlos Paz. Túlplasztikázott, túristaváros, túl szép hogy igaz legyen. Mint az ukrán barbi.

15271528_10209881115015755_1567617506_o

Aztán ismét Córdoba. Többszázéves templomok, monumentális épületek, Amerika, és a múzeum, ahol új szerelem ébred: Carlos Alonso (keress rá). A park, ahol komolyan értelmet nyer a “love is all around us” kifejezés. Szó szerint bármerre fordítom a fejem, szerelem csap arcon. Édelgő párok, fent galambok, alant bagzó bogarak, esküszöm mindjárt megcsókolom magam. Én azt hittem, ez csak sztereotípia.

3

Hullafáradtan vissza a buszra a sok órás útra, ahol egy irreálisan finom illatú steward kávéval, és édességgel lát el.

2

Remélem azért te is élvezted, bár hajlamos vagyok néha csak magamra figyelni.

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...